8Nov

Ekskurzija Pomurje

Pomurje

Študentje pri predmetih Obvladovanje rasti podjetja, Upravljalna ekonomika, Korporacijsko podjetništvo, ter študentje na usmeritvi Podjetništvo  in študentje usmeritve Podjetništvo in Inoviranje smo se v četrtek 8. novembra 2018, odpravili na strokovno ekskurzijo, v spremstvu dr. Katje Crnogaj, dr. Karin Širec, dr. Barbare Bradač Hojnik in dr. Miroslava Rebernika.

Pot smo pričeli v četrtek 8.11.2018 ob 8.00 z zborom na železniški postaji, od koder smo se odpravili proti podjetju Paradajz d.o.o.

Podjetje Paradajz d.o.o. se nahaja v Renkovcih, kjer v 90.000 mvelikih rastlinjakih predelujejo najbolj znan paradižnik Lušt. V podjetju nas je sprejela prijazna gospa, ki nas je popeljala na voden ogled po rastlinjaku. Predstavila nam je celoten proces predelave paradižnika, od semena pa vse do okusnega sadeža. Povedala nam je tudi kakšne pogoje morajo zagotavljajta paradižnikom za čim boljšo rast (zalivanjem obrezovanje, ogrevanje/ohlajanje, obiranje). Po končani predstavitvi pa smo imeli tudi možnost degustacije različnih vrst paradižnikov.

Nato pa smo pot nadaljevali proti Pomurskemu tehnološkemu parku, kjer so nam predstavili samo delovanje tehnološkega parka, na kakšen način pospešujejo podjetništvo, kako se povezujejo s študenti iz različnih področj in na ta način mlade spodbujajo k podjetništvu. Predstavili so nam tudi stanje podjetništva v Pomurju in na splošno v Sloveniji. Povedali pa so tudi, da sodelujejo v ogromno projektih in da to od njih zahteva ogromno časa in energije, a so pri večini zelo uspešni.

Pot nas je dalje vodila do podjetja Kodila d.o.o. Kodila je družinsko podjetje, ki je trenutno v lastni Helene in Janka Kodile. Ukvarjajo se s proizvodnjo in predelavo delikates in se prav tako kot ostala podjetja nahajajo v Pomurju. Sprehodili smo se skozi podjetje, kjer smo si lahko ogledali sušenje šunk pod slamnato streho. Nato pa so nas popeljali skozi zorilnico, ki je narejena iz gline, tam pa sušijo šunke s plesnijo. Po končanem ogledu smo imeli tudi degustacijo oziroma malico, kjer smo se prav vsi razveselili njihovih okusnih suhomesnatih izdelkov, paštet in ocvirkov.

Nazadnje pa nas je pot vodila proti Gornji Radgoni, kjer smo si ogledali Dom Penine. Prvi zapisi o predelavi penečih vin (današnja Zlata radgonska penina) v Gornji Radgoni so bili objavljene že v Bleiweisovih novicah v letu 1853.V Domu penine smo si tako ogledali več kot 200 let stare kleti Pod skalo, Pod rimskim kolesom in Pod slapom. Predstavili so nam, kako poteka sama predelava penečih vin in kako dolgotrajen postopek je pravzaprav to. Pokušina njihove najbolj znane Zlate radgonske penine je odlično zaključila celotno ekskurzijo in z pozitivnimi vtisi in veseli novega znanja smo se odpravili nazaj proti Mariboru.

Na ekskurziji smo lahko ugotovili, da kljub temu, da se Pomurska regija glede kazalnikov ekonomičnosti pogosto uvršča pod povprečje, pa je prav na tem mestu ogromno pomembnih, uspešnih in v Sloveniji bolj znanih podjetij, ki skrbijo za razvoj regije.

Eva Gerold, 3. letnik Podjetništvo BV