Odelo Slovenija d.o.o.
5Jun

Ekskurzija Prebold-LJ-Portorož BU 2012

Prebold, Ljubljana, Portorož

Študentje 3. letnika usmeritve Podjetništvo (BU) smo se udeležili tradicionalne strokovne ekskurzije pred zaključkom študija, kjer smo tokrat spoznavali delovanje podjetij in podpornih inštitucij v Sloveniji. Obiskali smo naslednja podjetja:

  • Odelo Slovenija d.o.o.
  • Tehnološki park Ljubljana
  • XLAB d.o.o.
  • Enki d.o.o.
  • Optomotive d.o.o.
  • Marina Portorož d.d.
  • Hotel Kempinski Palace Portorož

Pot smo pričeli 5.6.2012 in se najprej ustavili v podjetju Odelo Slovenija d.o.o. v Preboldu, ki deluje v avtomobilski industriji, kjer proizvajajo predvsem zadnje luči za avtomobile višjega cenovnega razreda. Na dvournem obisku, kjer nas je prijazno sprejel Davorin Dobočnik s sodelavci, smo najprej spoznali organiziranost in poslovanje podjetja, vključno z lastniško strukturo, finančnimi podatki, investicijami, ki jih izvajajo za širitev poslovanja, in projekti za optimizacijo proizvodnje. Nato smo si ogledali njihov celoten proizvodni proces, od pridobivanja inputov preko izdelave luči do skladiščenja končnih izdelkov.

Pot smo nadaljevali v Tehnološki park Ljubljana, kjer nas je sprejela Vera Nunić, vodja Start-up centra, in nam predstavila delovanje in storitve, ki jih nudi Tehnološki park. Posebej se je osredotočila na storitve, ki so privlačne za študente, ki bi želeli pričeti razvijati svoje poslovne ideje ali se pridružiti že obstoječim novim podjetjem. Nato smo obiskali tri podjetja, ki delujejo v sklopu Tehnološkega parka Ljubljana.

Podjetje XLAB d.o.o. je razvojno IT podjetje, ki izdeluje programske rešitve za 3D vizualizacijo najrazličnejših objektov za potrebe različnih področij, kot so npr. medicina in muzeji. Zanimivo je bilo spoznati predvsem pristop k njihovemu delu, kjer v tim sestavljajo predvsem mladi, ki so dinamični, odprti in polni novih idej. Zaposleni lahko delajo od doma, delovni čas imajo fleksibilen, družijo se v delovnem času in izven njega, tako v športnih aktivnostih kot na družinskih piknikih. S tem želijo ustvarjati pripadnost podjetju in ustvarjati pozitivno vzdušje.

V podjetju ENKI d.o.o. nam je lastnik in direktor Jaka Lenardič predstavil njihovo delo, kjer približno deset mladih ambicioznih ljudi v sproščenem vzdušju ustvarja celovite marketinške rešitve za slovenska podjetja. Delo poteka v sproščenem vzdušju z glasbo, skupnimi prostori in veliko timskega dela.

Mlado podjetje Optomotive d.o.o. je v začetnih fazah svojega delovanja, kjer zakonca Barbara Rakovec Gorkič in dr. Aleš Gorkič razvijata visoko zmogljive in kompleksne kamere za industrijsko uporabo. Direktorica Barbara Rakovec Gorkič nam je z veliko humorja predstavila pričetke poslovanja podjetja, od težav s pisanjem poslovnega načrta in nepoznavanjem podjetništva, preko inovativnih pristopov k marketingu in prodaji, do načinov usklajevanja družinskega in poslovnega življenja. Študente je tudi povabila k sodelovanju, saj so predvsem na področju prodaje in trženja šibki in potrebujejo tovrstna znanja.

V poznih popoldanskih urah smo pot nadaljevali v Portorož, kjer smo se ob zvokih kitare sošolca družili na obali, drugi dan, 6.6.2012, pa nadaljevali strokovni del ekskurzije.

Dopoldne smo obiskali Marino Portorož d.d., kjer smo si ogledali pristanišče, priveze za plovila in spoznali način ustvarjanja prihodkov ne le s privezi plovil, ampak tudi z dodatnimi storitvami, ki jih nudijo. Najzanimivejši pa je bil pogovor o tem, kdo vse prihaja v Marino Portorož in kakšne ladje ima kdo privezane in druge zanimivosti o dogajanju v marini.

Strokovno ekskurzijo smo zaključili z dvournim strokovnim ogledom Hotela Kempinski Palace Portorož, kjer sta nam Eda Orlić in Dagmar Pečovnik pripravili atraktivno voden ogled celotnega hotela, ki sta ga popestrili s poučnimi vsebinami o delovanju tovrstnih vrhunskih hotelov. Impresionirani smo bili tako nad celotnim procesom poslovanja, zahtevnostjo in visokimi standardi dela, ter izobraženostjo in znanji, ki jih morajo zaposleni imeti za delo z najzahtevnejšimi gosti, kot tudi nad celotnim izgledom ter urejenostjo hotela, hotelskih sob vključno s predsedniškim apartmajem in celotnimi storitvami, ki jih nudijo.

Ekskurzijo smo zaključili z osvežilnim skokom v morje na portoroški plaži, na poti domov pa razpravljali o vseh vtisih s poučne ekskurzije.