26Feb

Ekskurzija Dolenjska

Kočevje, Novo Mesto, Otočec

Katedra za podjetništvo in ekonomiko poslovanja je v ponedeljek, 15.05.2023 organizirala študijsko ekskurzijo na Dolenjsko, ki smo se je udeležili študenti pri predmetih Dinamično podjetništvo (2. letnik UN) in Notranje podjetništvo (2. letnik VS).

Zgodaj zjutraj smo se zbrali pred železniško postajo v Mariboru, polni pričakovanj in navdušenja nad prihajajočo ekskurzijo. Naša destinacija je bila Dolenjska, kjer smo imeli priložnost obiskati nekaj izjemnih podjetij in spoznati njihove uspešne prakse.

Naš prvi postanek je bil pri podjetju Yaskawa Europe Robotics v Kočevju, ki je del japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu. Na začetku smo imeli predavanje o odločitvi za investicijo na slovenskem trgu in gradnji proizvodnega obrata. Predstavili so nam dejavnost podjetja in nas seznanili o programiranju, upravljanju in integraciji robotov v delovne procese. Kasneje je sledil voden ogled proizvodnje robotov. Sama proizvodnja nam je bila zelo zanimiva, saj je sledila japonskemu konceptu KAIZEN, ki je znan po svoji inovativnosti in visoki učinkovitosti. Med ogledom smo opazovali natančnost in avtomatizacijo procesov. Bili smo navdušeni nad napredkom, ki ga to podjetje dosega na področju robotike.

Pot nas je dalje peljala proti Novemu mestu, kjer smo obiskali farmacevtsko podjetje Krka, d.d. Ta farmacevtska družba je svetovno priznan proizvajalec visokokakovostnih inovativnih generičnih zdravil. Po bogatem okrepčilu smo prisluhnili zanimivi predstavitvi podjetja in načinu zaposlovanja, ki nam ga je predstavil njihov kadrovski direktor. Sledil je ogled proizvodnega obrata trdnih oblik zdravil. Priča smo bili izjemnim standardom kakovosti, ki so vzpostavljeni v podjetju. Izvedeli smo tudi, da podjetje nameni veliko pozornosti raziskovalnemu delu ter konstantnemu prizadevanju za izboljšanje in inovacije.

Ekskurzijo smo zaokrožili s postankom na turistično vinogradniški kmetiji Colnar, Otočec. To priznano  družinsko podjetje se lahko pohvali s številnimi priznanji in nazivom Najboljši podjetnik v kmetijstvu, ki ga je prejelo v mesecu marcu. Njihova tehnološko napredna vinska klet pa je očitni pokazatelj njihove predanosti kakovosti in stalnemu izboljševanju proizvodnega procesa. Po ogledu vinske kleti smo imeli čas za degustacijo domačih dobrot. Ob razvajanju naših brbončic nam je direktor g. Janez Colnar pripovedoval o družinski tradiciji in zgodovini te kmetije, ki je že osmo generacijo v rokah iste družine.

Na poti domov smo obujali spomine na nepozabno ekskurzijo ter se pogovarjali o vtisih in izkušnjah, ki smo jih pridobili med obiski podjetij na Dolenjskem.

 

Kaja Horvat, 2. letnik Podjetništvo UNI